
הפרעה טורדנית כפייתית, באנגלית Obsessive Compulsive Disorder (OCD) היא הפרעה נפשית המתאפיינת במחשבות טורדניות ופולשניות ובביצוע פעולות טקסיות במטרה לגרש את המחשבות הטורדניות שגורמות לסבל. המחשבות הטורדניות עלולות לגרום לחרדה, וכדי להימנע מאובססיות, כלומר ממחשבות טורדניות, האדם מנסה להפחית או לשלוט בחרדה המתעוררת באמצעות קומפולסיות, כלומר טקסים חוזרים. הטקסיות יכולה להפחית את החרדה לזמן קצר, אך הפעולות הטקסיות החוזרות גורמות לסבל והן מעצימות את תחושת החרדה ומביאות לתחושת דיכאון ולפגיעה משמעותית באיכות החיים.
חשוב לזכור – אתם לא לבד
כ-1.5% מכלל האוכלוסייה סובלים מהפרעה טורדנית כפייתית המוכרת גם בשם הפרעה אובססיבית – קומפולסיבית, ההפרעה יכולה להתחיל בכל גיל. זו הפרעה נוירו פסיכולוגית מוכרת ושכיחה בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים. רבים מכנים את ההפרעה בשם או סי די (OCD), ועל פי הדירוג של ארגון הבריאות העולמי – ההפרעה מדורגת בעשירייה הפותחת של ההפרעות המתישות שפוגעות בפרנסה ובאיכות חיי המטופל.
גורמי הסיכון העיקריים להתפתחות OCD הם:
- מבנה אישיות – רגשות שליליים, עכבות התנהגותית בתקופת הילדות, סימפטומים מופנים וכו', מהווים גורמי סיכון אפשריים להפרעה.
- גורמים סביבתיים – ההפרעה עשויה להתפתח על רקע של התעללות נפשית ו/או פיזית בתקופת הילדות או עקב אירוע טראומתי אחר.
- גנטיקה ופיזיולוגיה – שכיחות ההפרעה בקרב אנשים שיש להם קרוב משפחה מאובחן ב-OCD היא כפולה בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, ואם מדובר בבן משפחה מדרגה ראשונה השכיחות של ההפרעה גבוהה פי 10.
תסמינים
מחשבות אובססיביות וטורדניות עוסקות בנושאים מגוונים ויש מגוון רחב של תסמינים העשויים להעיד על OCD. בין התסמינים המוכרים להפרעה טורדנית כפייתית:
- פוביות הקשורות לניקיון ולזיהום, לדוגמה פוביה מפני חיידקים וחרדה מסביבה מזוהמת, חפצים אישיים מזוהמים או חלקי גוף לא נקיים מספיק, למשל שטיפת ידיים באופן כפייתי וחשש לבקר בבית חולים.
- צורך בסימטריה ודיוק, למשל סידור חפצים כפייתי, מחבות שחייבות להיות מדויקות וכו'.
- הטלת ספק באופן מוגזם.
- מחשבות או תמונות של פגיעה תוקפנית ואלימות, לדוגמה אם לתינוק המדמיינת כיצד היא פוגעת בו, למרות שהמחשבה אינה מובילות לאלימות.
- פחד לבצע מעשים מיניים לא ראויים וחשש מאובדן שליטה על ההתנהגות.
- דאגה בריאותית מוגזמת בנושא בריאותי של החולה או אחד מבני משפחתו.
- תפילות ממושכות באופן מוגזם.
- אגרנות ואספנות כפייתית.
- טיקים.
דוגמאות לתסמיני אובססיה וכפייתיות
להלן דוגמאות לתסמינים שכיחים של אובססיביות כחלק מהפרעה טורדנית כפייתית:
- שטיפת ידיים כפייתית עקב פחד מזיהום ולכלוך, פוביה מחיידקים וכדומה, לעיתים החולה ישטוף את ידיו מספר רב של פעמים עד לכדי פציעה עצמית.
- מחשבות אובססיביות על אלימות, נושאים מיניים או דתיים ופגיעה באחרים.
- צורך עז לשמירה על סדר וסימטריה של חפצים והופעת חרדה אם החפצים אינם מסודרים.
- ניקיון בלתי פוסק של חפצים או אזורים שונים.
- מחשבות טורדניות על פגיעה עצמית או פגיעה באנשים אחרים היוצרות אי שקט נפשי.
- בדיקה כפייתית האם הדלת נעולה, כיבוי אור בשירותים, מזגן ודוד שמש כבוי וכד'.
- אורח חיים המתנהל ומוכתב על ידי שגרה קפדנית.
- אגרנות כפייתית וחוסר יכולת להשליך לפח חפצים ולפנותם מהדירה.
- ספירה אובססיבית ומרובה כדי לוודא שלא טועים.
מתי מומלץ לפנות לטיפול מקצועי?
להפרעה טורדנית כפייתית יש פנים רבות, ובמקרים רבים מי שסובל מ-OCD אינו מודע למצבו ולתסמינים מהם הוא סובל. מומלץ לפנות לטיפול מקצועי כאשר המחשבות הטורדניות לא מרפות והן חוזרות על עצמן בתדירות גבוהה. חשוב לציין כי במקרים רבים המחשבות הטורדניות מלוות בחרדה ובתסמינים כמו דופק לב מואץ, זיעה, הכנסות פנימה, התנתקות מהסביבה, ביצוע טקסים לצורך רגיעה זמנית ועוד.
טיפול ב-ocd מתחיל באבחון על ידי פסיכיאטר מומחה, ולרוב משלבים בין טיפול תרופתי לטיפול רגשי. הטיפול התרופתי מותאם לחומרת התסמינים ומבוסס לרוב על תרופות פסיכיאטריות מקבוצת ה-SSRI. ניתן לשלב גם טיפול חדש ויעיל בגרייה מגנטית.