כאשר בני זוג מחליטים להתגרש, עליהם להפריד את חייהם בכמה אופנים: חוקית (נתינת/קבלת גט), כלכלית (חלוקת רכוש) והורית (זמני שהות, חלוקת מזונות ילדים). בישראל, הדין הדתי הוא הקובע בעניין ההיפרדות החוקית, ואילו כאשר זה מגיע לחלוקת רכוש וענייני משמורת, קיימת סמכות מקבילה של בית הדין ובית המשפט לענייני משפחה. סמכות מקבילה זו הולידה את מרוץ הסמכויות המפורסם במסגרתו מנסים שני בני הזוג להקדים ולפתוח תהליך גירושין בערכאה העדיפה עליהם.
מתי יש חשיבות לפתיחה ראשונה של התיק?
מרוץ הסמכויות קובע, בפשטות, שמקום פתיחת התיק הוא המקום הקובע לעניין הדיון. במידה ומגיש תביעת הגירושין לבית הדין הרבני כורך בתביעה גם את עניין חלוקת הרכוש / המשמורת, והתביעה הזו הוגשה ראשונה, הרי שכל דיוני הגירושין יתקיימו בפני בית הדין הרבני. לעומת זאת, אם הוגשה תביעה בענייני רכוש / משמורת אל בית המשפט לענייני משפחה לפני שהוגשה תביעת גירושין ברבנות, או שתביעת הגירושין לא נכרכה בענייני רכוש / משמורת – הרי שהתיק יידון בבית המשפט לענייני משפחה.
חשוב לציין שמלבד הנושא של בחירת ערכאת הדיון, הרי שאין כל משמעות נוספת לזהות פותח התיק. כלומר, במידה ואין ויכוח לגבי הערכאה בה יתקיים הדיון – הרי שהגשת תביעת הגירושין יכולה להיעשות על ידי כל אחד מבני הזוג, מבלי שתהיה לזהות מגיש התביעה כל משמעות או השפעה על התיק.
סייגים למירוץ הסמכויות
במקרים מסוימים קיימים סייגים למירות הסמכויות:
1. מזונות ילדים
תביעת מזונות ילדים מוגשת ע"י ההורה המשמורן הראשי (לרוב האישה) בשם הילדים. לא ניתן להגיש תביעה לתשלום מזונות ילדים ע"י ההורה שאינו המשמורן הראשי. במילים אחרות, להורה המשמורן הראשי שמורה הזכות לבחור להגיש את תביעת המזונות בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, ואין הדבר תלוי כלל במירוץ הסמכויות.
2. כריכת התביעה שלא בתום לב
על מנת לכרוך תביעת גירושין בנושא חלוקת רכוש ו/או משמורת, על מגיש התביעה לעמוד בשלושת התנאים הבאים:
א. התביעה הוגשה בכנות
ב. כריכת הגירושין נעשתה בכנות
ג. כריכת הגירושין נעשתה כדין
האם תביעת הגירושין כנה?
הגשת תביעת הגירושין צריכה להיעשות בשל רצון כנה ואמיתי להתגרש, ולא רק ככלי שרת על מנת לסכל תביעה בבית המשפט לענייני משפחה. לדוגמא, סרבן גט אינו יכול להגיש תביעת גירושין ולכרוך בה את שאלת חלוקת הרכוש, שהרי ברור שאינו רוצה לספק גט וכל שהוא רוצה הוא למנוע מהאישה להגיש תביעה אזרחית ולהתקדם עם חלוקת הרכוש, ולכן הכריכה בטלה.
האם כריכת הגירושין נעשתה בכנות?
כריכת תביעת הגירושין צריכה להיעשות בתום לב, מתוך רצון לדון בעניינים הנכרכים ולא רק ככלי שרת על מנת לסכל תביעה בבית המשפט לענייני משפחה. לשם כך, על התביעה הכרוכה לפרט את בקשת התביעה ולא להיכתב בצורה סתמית ואגבית (כגון, "אבקש לדון בזכויות הרכושיות" בניגוד לכתב מפורט המתאר את עיקרי הבקשה לחלוקת הרכוש).
האם כריכת הגירושין נעשתה כדין?
מדובר בענייני פרוצדורליים בלבד, הקשורים לאופן הגשת התביעה ע"י עו"ד גירושין. מומלץ שלא לנסות להגיש תביעה כרוכה ללא ליווי משפטי, וזאת על מנת להימנע מפסילת הכריכה בשל טעויות טכניות או חוסר הבנת החוק.