רוצים להפוך לטבעוניים? החלטתם להוציא את כל המוצרים מן החי מהתפריט? לא בהכרח הפכתם בריאים יותר! כל ההסברים וההנמקות במאמר המצורף…
כידוע, טבעונות בהגדרתה שוללת אכילה של מוצרים מהחי הכוללים: בשר דגים, חלב ומוצריו וכן ביצים ודבש. אי אכילת מוצרים מהחי מסיבות שונות, לא בהכרח מצביעה על תפריט מאוזן ובריא. מפליא ככל שישמע, ישנם טבעונים שמסיבות שונות נשארים עם אפשרויות תזונתיות מוגבלות ועם בחירת מזונות הדלים בערכים תזונתיים. למשל, תפריט הנשען על צריכה מוגזמת של בצקים וסוכרים יכול לענות על ההגדרת הטבעונות רק מעצם שלילת המזונות מן החי.
לפניכם 5 טעויות תזונתיות קלאסיות של טבעוניים.
1. שימוש מוגזם במלח ורוטב סויה– בגלל אופי המזון הטבעוני ובעיקר המזונות החלבוניים הגולמיים שהינם ניטראליים מאוד בטעמם כגון: סויה, טופו ( העשויים מקטנית הסויה) וסייטן ( מוצר העשוי מחלבון חיטה) נדרשות פעמים רבות תוספות לשיפור הטעם. ישנה נטייה בקרב הטבעונים לעשות שימוש עודף במלח ורוטב סויה על מנת לקבל טעם משמעותי יותר למזונות המצוינים. על מנת לקבל מזון עשיר בטעמים, נכון להשקיע בבישול ובשימוש בצמחי תבלין, במקום זה, קל יותר טכנית להשתמש ברוטב הסויה שהוא פתרון מהיר וקל.
2. צריכה לא מבוקרת של מזונות המוגדרים פרווה המכילים שומנים מוקשים כגון: מרגרינה . בארץ ,מפאת נושא הכשרות, קיים שפע של מוצרים ובמיוחד בתחום המתוקים, המוגדרים כמוצרי פרווה. חלקם עונים על הגדרות הטבעונות אם כי כל הקשר בינם ובין בריאות מקרי לחלוטין . מוצרים אלו עשירים במרגרינה , בשומן דקלים, כותנה ושמנים צמחיים זולים נוספים שעברו הקשייה או הקשייה חלקית והם הוכחו כמזיקים לבריאות לדוגמא מאפים כגון רוגלך, מלווח ועוד.
3. צריכה עודפת של מוצרים קנויים / מוכנים למקפיא. אורח החיים האינטנסיבי של החברה המערבית גורם לכך שלא לכל הטבעונים יש זמן ואנרגיה להקדיש להכנת תבשילים טבעוניים איכותיים שהכנתם כוללת בין השאר השרייה, הנבטה ובישול .לכן , פעמים רבות נאלצים הטבעונים להסתפק בקניית מוצרי קטניות, סויה וסייטן מעובדים כגון :קציצות ,המבורגרים מהצומח ,מאפי ירקות למיניהם המיועדים לחימום מהמקפיא. חלק מן המוצרים מכילים רכיבים תזונתיים סבירים יחסית, אך אינם יכולים להתחרות בערכם התזונתי הגבוה של מזונות ביתיים שהוכנו מרכיבים טריים וללא חומרי עזר של תעשיית המזון.
4. חוסר הקפדה על ביצוע בדיקות דם תקופתיות לאיתור חסרים של ויטמין B12 ומדדי ברזל. התפריט הטבעוני אינו מכיל מקורות ויטמין B12 . ויטמין זה חיוני בין השאר לתפקוד תקין של מערכת העצבים, יצירת כדוריות הדם האדומות ועוד . למרות הדעה הרווחת בקרב טבעונים שוויטמין B12 מצוי במוצרי סויה מותססים ,דבר זה מוכח שאינו נכון מבחינה מדעית. עובדתית! ויטמין B12 מצוי אך ורק במוצרים מן החי. על מנת למנוע חסר מצטבר של ויטמין B12 המתבטא באנמיה מאקרוציטית, עייפות קשה, חוסר ריכוז, בעיות בזיכרון ועוד, יש להקפיד על נטילת תוסף ויטמין B12 באופן קבוע תוך מעקב בבדיקות הדם. בנוסף, יש לוודא כי קיימת אספקת ברזל נאותה ממזונות התפריט הטבעוני.
5. אכילה רגשית מפצה– טבעונים רבים נתקלים בסיטואציות חברתיות או אירועים משפחתיים אשר בהם אינם יכולים לאכול כמעט דבר. הימנעות זו מובילה לעיתים לכך שלאחר מכן הם נתקפים בפרץ אכילה בלתי נשלט, המפצה על החסר שחשו באותם אירועים חברתיים. אכילה רגשית ואירועי אכילה תוקפניים אינם תומכים בשמירה על משקל תקין ובהתנהגות אכילה נורמטיבית.
המעבר לתפריט טבעוני מצריך ידע וכלים שלא תמיד מצויים אצל המקיימים אורח חיים זה. כמו כן נדרשת השקעה בקניית המזונות ובהכנתם.
אכילה יומית של ירקות, פירות, קטניות המהוות מקור טוב לחלבון בשילוב דגנים מלאים וצריכה נכונה של אגוזים, זרעים ושמנים בריאים חשובה מאוד על שמירה על תזונה נכונה. כמו כן גם הקפדה על אכילה מספקת של מזונות ממקורות צמחיים העשירים בברזל, סידן ונטילת תוסף ויטמין B12 באופן קבוע, יכולים לספק לגוף האדם הטבעוני את כל הדרישות התזונתיות המומלצות. (חשוב לציין שההתייחסות הינה אחרת לגבי נשים הרות וילדים).
לסיכום, נדרשת תשומת לב יתרה בבניית תפריט לאכלנים בררניים בכלל ולטבעונים בפרט.