הדבר הראשון שחושבים עליו כששומעים טיפול שורש הוא הכאב של ההליך וכמה זה חמור. אז זה נכון אם הגעתם למצב שאתם צריכים טיפול שורש, זה חמור מאוד ודורש טיפול בהקדם האפשרי כדי למנוע מסיבוכים נוספים ומהחמרה של המצב. אבל מבחינת כאב זה אפילו לא כזה נורא, המטופל מקבל זריקת הרדמה מקומית וכמעט ולא מרגיש שום דבר במהלך הטיפול, לכן אם זה מה שמנע ממכם עד היום לעשות טיפול שורש אל תתנו לזה לעצור אותכם בנוסף כדאי שתבינו למה זה חשוב לטפל בשן בהקדם האפשרי.
מי זקוק לטיפול שורש?
רופא השיניים ממליץ על טיפול שורש במקרים בהם למטופל יש דלקת בלתי הפיכה ואף נמק ברקמת מוך השן. הדלקת הזאת נגרמת בעקבות מחלת העששת בשיניים, שהיא מחלה זיהומית שמתפתחת לאורך השן עד שמגיעה לשורש. העששת היא בעצם הצטברות של חיידקים על השן שגורמים לפירוק שלה. העששת פועלת בצורה של שכבות ומתחילה לפרק קודם את השכבות החיצוניות של השן שהם האימייל והדנטין, וממשיכה משם לחלק הרך של השן למוח השן איפה שנמצאים כלי הדם והעצבים.
בנוסף הפנייה לטיפול שורש יכלה להיות בעקבות טראומה שקרתה לשן כגון שבר או מכה. לעתים השן נחלשת בעקבות טראומה ויש לבצע טיפול שורש במקום כדי למנוע את החמרת המצב.
אם לא מטפלים בזמן בעששת השיניים, או בטראומה שנגרמה לשן, המטופל יגיע לשלבים של פירוק השן וכאשר זה מגיע אל מוך השן המטופל יסבול מכאבים חריפים שברוב המקרים הם יותר גרועים מהטיפול עצמו. בנוסף אי טיפול בנושא הזה יכול לגרום לדלקת בעצם הלסת ונפילת שיניים. לכן מאוד חשוב לבצע את טיפול השורש בהקדם האפשרי ולא לדחות את זה.
מה קורה במהלך הטיפול שורש?
בתחילת הטיפול רופא השיניים ייתן למטופל זריקת הרדמה מקומית שתמנע ממנו לחוש כאב במהלך הטיפול שורש. לכן אם הכאב הוא מה שמנע ממכם עד עכשיו לבצע את טיפול השורש, אל תחששו ממנו ופנו במהרה למרפאת השיניים לביצוע הטיפול לפני שהמצב יחמיר ואף יגמר באיבוד שיניים. במהלך הטיפול רופא השיניים מסלק את הרקמה המזוהמת שפוגעת בשן מתעלת השורש שיש בה דלקת או נמק. הטיפול עצמו נועד למנוע או לטפל בדלקת בעצם התומכת של השן.
מה קורה לאחר הטיפול?
לאחר הטיפול מאוד חשוב שבעבות הראשונות לא תאכלו דברים מוצקים וקשים מהסיבה שהשן מאוד חלשה ויכולה להישבר בקלות. תקפידו על מזונות רכים או נוזליים, ותקבעו תור לשים כתר לשן המטופלת במידת הצורך ובהקדם האפשרי.
בנוסף למרות שהסיכוי לסיבוכים נמוך מאוד, יכול להיות שתחוו מספר תופעות לוואי לאחר הטיפול שורש, לכן שימו לב שאתם ערניים למצבכם ופונים לרופא אם יש שינוי שמצריך בדיקה.
תופעות הלוואי והסיבוכים שיכולים לקרות הם :
- שבירת פוצר בתעלת השן – פוצר היא המחט הקטנה שמשמשת את רופא השיניים לניקוי רקמת השן, לעתים היא יכולה להישבר במהלך הטיפול ואם לא ניתן לשלוף אותה היא תישאר שם, ותהווה חלק מחומרי האיטום שישמשו למילוי השן.
- זיהום או דלקת – כמו בכל טיפול פולשני, קיים הסיכוי שחיידקים מזהמים ולא צפויים יחדרו לאזור הטיפול. החיידקים הללו יכולים לגרום לזיהום או דלקת באזור ואתם תחוו תסמינים של נפיחות וכאב, יש לפנות לרופא השיניים ולטפל באמצעות אנטיביוטיקה שהוא ירשום לכם.
- כאב, נפיחות ורגישות בשיניים – לאחר הטיפול בוודאות יופיעו התסמינים הללו של כאב ונפיחות בשיניים ואף רגישות באזור, אך אין מה להתרגש וזו תגובה טבעית של האזור. התחושות הללו יחלפו לאחר מספר ימים וכדי להקל על הסבל ניתן ליטול משכבי כאבים מתאימים.
- פגיעה עצבית – ישנם מקרים נדירים בהם הטיפול יכול לגרום לפגיעה עצבית בלשון, חך או בלסת. לרוב הפגיעה הזו חולפת לאחר מספר ימים / שבועות / חודשים, אבל ישנם מקרים נדירים בהם הפגיעה לא עוברת ונשארת לתמיד.
- זליגת חומרי חיטוי מחוץ לשורש השן – במהלך הטיפול רופא השיניים משתמש בחומר שנקרא סודיום היפוכלוריט, החומר הזה עלול לזלוג אל חלל הפה ולגרום לתחושה של נפיחות וכאבים לאחר הטיפול. אך אין מה לחשוש מזה מכיוון והתחושה עוברת לבד לאחר מספר ימים.