מה משותף למוסיקה יהודית של ימי הביניים, שירה אנדלוסית, כלייזמרים וזמירות יהודי תימן? את כולם, יחד עם עוד סדנאות, קונצרטים והרצאות רבות המוקדשים למוסיקה יהודית מכל הסוגים ומכל התקופות, ניתן יהיה לשמוע ב8-5 למרס בבניין המחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן במסגרת פסטיבל ימי המוסיקה היהודית ה-7!
ימי מוסיקה יהודית – להקשיב, להתנסות להשכיל.
המחלקה למוסיקה אוניברסיטת בר-אילן
כ"ח באדר א- א' באדר ב' 5-8.3.19
בתי כנסת היוו מרכז מוסיקלי לאורך השנים ובקהילות שונות- בפסטיבל זה נחקור ונשמע מגוון ממערב ומזרח מימי הביניים ועד לימינו. פסטיבל "ימי המוסיקה היהודית" בניהולו המוזיקלי של ד"ר יובל רבין מראה לנו שאין ליהודים במה להתבייש. אם הנוצרים חיברו יצירות מונומנטליות לביצוע בכנסיות, הרי שגם היהודים חיברו מוזיקה לבתי-הכנסת, וזו פעמים רבות משכה את הקהל להגיע לבית הכנסת. בפסטיבל "ימי מוסיקה יהודית ה- 7" שיתקיים בשבוע הבא יהיו בצד זה מוזיקה של בתי-כנסת מאשכנז ומספרד, מימי הביניים וגם מארצות-הברית.
ד"ר יובל רבין, המוסיקולוג ונגן העוגב הבינלאומי, אשר בסיסו בבאזל שוויץ ייסד את הפסטיבל כדי לתת במה איכותית למוסיקה יהודית איכותית מגוונת. הקונצרטים הם בתשלום סמלי בלבד, סדנאות התנסות בסגנונות שונים שמסתיימות בקונצרטים פתוחים, ויום עיון אקדמי, עם הרצאות הפתוחות לקהל הרחב. ימי המוסיקה היהודית יתקיימו השנה באוניברסיטת בר אילן בתאריכים 5 עד ה 8 במרץ. תכנית הקונצרטים השנה מסמלת "קצוות": ישן וחדש, מערב ומזרח, עממי ואומנותי והיא תסתיים בקונצרט קבלת שבת (ביום ששי בשעה 12:00).
את הפסטיבל יפתח יום של "ישן וחדש". אנסמבל "מזמור לדוד" משוויץ יציג מוסיקה שנשמעה בקהילות היהודיות באירופה של ימי הביניים. החומר מבוסס על עבודת המחקר של איילת קרני, מייסדת האנסמבל הפועל בבאזל שוויץ. כמו כן יתקיימו קונצרט מחווה למקס ינובסקי (1991-1912), אחד המלחינים החשובים ביותר של מוסיקה ליטורגית (רפורמית) בארה"ב. הידועה שביצירותיו היא "אבינו מלכנו" שפרסם בזמנו יאן פירס, אך זכתה לפרסום עולמי בביצועה של ברברה סטרייסנד הקונצרט יהיה בביצוע אנסמבל סולני ירושלים עם המנצח תם קרני.
היום השני לפסטיבל בסימן "ממערב למזרח". קונצרט "מתוניסיה לירושלים" עם אנסמבל ארז נטף והזמר אילן דמרי (סולן להקת המדרגות ) כולל פיוטים נדירים ומוכרים של שירת הקודש של יהודי תוניסיה בעיבודים ישראלים עכשווים. הקונצרט "מתימן באהבה" עם ציון גולן: ישן וגם חדש.
ביום חמישי שיהיה בסימן "עממי ואומנותי" נהנה משתי תזמורות. תזמורת הכליזמר הישראלית בניהולו של גרשון לייזרסון מציגה בצורה אותנטית אינטראקטיבית וחושנית את תרבות הפולקלור היהודי. הקונצרט כולל ניגונים מדיטביים חסידיים לצד ניגוני שמחה, שירים מגוונים והיתוליים החל מקטעי חזנות חסידית ועד שירי תיאטרון יהודי יידי. התזמורת הקאמרית הישראלית תגיש מחווה לנעם שריף שהלך לעולמו בתחילת השנה. בקונצרט זה תבוצענה בין השאר יצירתו "תפילות" לתזמורת מיתרים ו"שיר השירים" – לחליל ותזמורת קאמרית. בניצוח אריאל צוקרמן ועם החלילנית כריסטיאנה יהודין פטרסיים.
התכנית האמנותית תחתם ב"קבלת שבת", מקהלת עדי – צעירה וקלאסית בקונצרט בכורה שכולו שבת המלכה. בפיוטים נושנים בעיבודים מקוריים, ומוסיקה מן המקורות לצד מוסיקה ישראלית חדישה. קונצרט ייחודי שיתקיים בצהרי יום שישי ויאפשר למאזיניו לצלול לאט אל השבת. חלק מהשירים "חילוניים", חלקם "רפורמים" וחלקם "אורתודוכסים". יש מקום לכולם.
סדנאות ההתנסות כוללות: סדנת התנסות שרים אנדלוסית עם (מני) מימון כהן (הנחיה, טאר ושירה), ארמונד בראל סבח (עוד) נעם אזרזר (כלי הקשה), סדנת התנסות במוסיקה מבתי הכנסת באשכנז מעידן טרום-זולצר, עם פרופ' מרק קליגמן (UCLA) (באנגלית), ו"שרים למען מקום קדוש": התאמה והובלת שירה קהילתית עכשווית בארה"ב – סדנת התנסות במוסיקה עכשוית (רוק, פופ) מבתי הכנסת בארה"ב, עם ד"ר לורי בלאק (UCLA) (באנגלית).
יום העיון יתקיים ביום חמישי 7.3.19 ויעסוק במוזיקה יהודית ממזרח וממערב ובחינוך המוזיקלי היהודי.
מחירים: 50 שקלים לקונצרט, 90 שקלים לערב ו 150 שקלים לכל הפסטיבל
לילדים וסטודנטים: 45 ,85 ו 140 בהתאמה
רכישת כרטיסים במשרדי לאן, באתר לאן או בערב המופע. פרטים בטלפון 054-7373351
תזמורת הכליזמר הישראלית:
מקהלת עדי – שבת המלכה:
אזמר בשבחין – מתוניסיה לירושלים: