המטבח הוא אחד המרחבים הכי פופולאריים בבית. רוב היום בני הבית נכנסים אליו, לוקחים, מחזירים, מלכלכים… איך ניתן לשמור על המרחב במטבח נעים ומזמין במציאות שכזו?
קודם כל ננסה להבין מהם האתגרים העומדים בפנינו. אחד ה-אתגרים הוא השיש. לא משנה גודלו, זה פשוט לא מתאפשר לעשות דבר במטבח שלנו כשהשיש עמוס ומבולגאן. אז מומלץ מכל הלב, לפנות מתוכנו בהתנהלות השוטפת. לאן? למגירות, לארונות, למחסן.. גם אם נדמה לנו שאנחנו מעדיפים שהכל יהיה בהישג יד, הלכלוך, אדי השמן וכל מה שמתרחש במטבח, משדרים לנו שעדיף שכמה שפחות פריטים במרחב יהיו מאוחסנים בחוץ.
אתגר נוסף בהקשר למטבח הוא ההתנהלות המשפחתית סביבו: מגיעים, לוקחים, אוכלים, מלכלכים.. לכן, מומלץ להגדיר לכל פריט את המיקום המדויק לו כך יהיה קל לבני הבית לקחת, ולהחזיר. בנוסף, רצוי לכתוב או להגדיר מראש נהלים פשוטים להתנהלות משפחתית במטבח, שמתייחסים לשטיפת כלים, החזרת פריטים למקום או ניקוי השיש לאחר שימוש.
אתייחס למספר עקרונות חשובים במטבח שלנו:
- אחסון הכלים לאחר שטיפה- מומלץ לתלות במקרה וניתן, מעמד לייבוש כלים כך ייחסך מקום על השיש עצמו. במידה ולא ניתן, כדאי לרכוש את המתקן הגדול והנוח שיאחסן כמות מספקת של כלים.
- פריטים מלכלכים כגון: קקאו, פרורי לחם, פתיתים.. עדיף לאחסן בכלים שקופים אטומים על מנת למנוע לכלוך במרחב הפנימי במטבח.
- כלי ששת (תרווד, מצגת וכדומה) מומלץ לאחסן במגירה בארגונית לסכו"ם או להניח על מתלה שמממוקם מעל לשיש שיהיה נוח לשליפה בזמן הבישול והאפייה. בנוסף, רצוי לערוך מיון מדי פעם ולבחון האם ישנו שימוש בכל כלי הששת.
- אחסון כלים חד פעמיים- בשלב הראשון, מומלץ להסיר את הניילונים הנלווים. הם יוצרים בלאגן במגירה או בארון המיועד. לאחסן את הסכו"ם בסכומון מותאם ואת הכוסות במתקן ייחודי להם או בשתי ערימות נפרדות: כוסות שתייה חמה \ שתייה קרה.
- לארגן את המצרכים במזווה כך שיראו לעין. פריטים שממוקמים בעומק, לא נזכור שהם קיימים ולא נשתמש בהם.
בהתנהלות כזו, נעימה, מדויקת ומחושבת מראש, ההתנהלות השוטפת במטבח תהיה קלה ונוחה הרבה יותר. המטבח יהפוך להיות מקום אהוב ומזמין אף יותר.