אם הייתם צריכים לבחור שמן אחד שמצליח לשמור על פרופיל נמוך, אבל להיות שחקן מפתח כמעט בכל מנה – שמן זרעי ענבים היה הבחירה המפתיעה שלכם. הוא לא מתהדר בארומה דומיננטית, לא מתבלט בצבע ולא זוכה לקמפיינים נוצצים. ובכל זאת, במטבחים מקצועיים רבים הוא כבר מזמן לא רק תוספת – אלא מרכיב יסוד.
אז מה הופך אותו לכל כך מוערך, ולמה כדאי שגם אתם תכירו אותו קצת יותר לעומק? כל התשובות לכך בכתבה הבאה.
צילום: Luiz M. Santos באתר PEXELS
מהיכן הוא מגיע ולמה הוא כל כך ייחודי?
שמן זרעי ענבים מופק מגרעיני הענבים שנותרים לאחר תהליך ייצור היין. כן, בדיוק מה שחשבתם שהוא "פסולת" של תעשיית היין, הופך למרכיב יקר ערך.
התהליך כולל כבישה קרה או מיצוי באמצעות חום מבוקר, כדי להפיק את השמן בצורה שמאפשרת לשמר את היתרונות הבריאותיים שבו.
ומה שמעניין אפילו יותר הוא שמדובר בשימוש שהוא לא רק חכם מבחינת משאבים – אלא גם ידידותי לסביבה, תוצר של כלכלה מעגלית ששמה דגש על מיצוי מלא של חומרי הגלם.
טיפת בריאות בכל שימוש
מעבר לפרקטיקה, שמן זרעי ענבים מצטיין גם בערכים התזונתיים שלו. הוא מכיל נוגדי חמצון כמו פוליפנולים וויטמין E, ומאופיין בפרופיל שומני עשיר בחומצות שומן בלתי רוויות – מאפיינים שמציבים אותו כבחירה נהדרת עבור מי שמנסה לאזן בין טעם לבריאות.
השמן גם נחשב לתורם להפחתת כולסטרול רע (LDL) ולשיפור תפקוד כלי הדם. כל זאת ללא הטעם החזק שמזוהה עם שמנים כמו זית או שומשום, וללא צורך להתפשר על תוצאה קולינרית מדויקת.
פרופיל טעם שלא מפריע – וזאת המחמאה הכי גדולה שלו
שמן זרעי ענבים מאופיין בטעם ניטרלי במיוחד. זה אולי נשמע כמו תכונה משעממת, אבל בפועל זו דווקא אחת הסיבות המרכזיות לפופולריות שלו בקרב שפים. הוא לא משתלט על הטעמים שבמנה, אלא מאפשר להם לבלוט במלוא העדינות והעומק.
מעבר לכך, נקודת העישון הגבוהה שלו (בסביבות 215 מעלות) הופכת אותו לבחירה מצוינת לבישול בטמפרטורות גבוהות – בין אם אתם מקפיצים ירקות, מטגנים קציצות או צולים עוף בתנור.
היכן הוא משתלב? כמעט בכל מנה
שמן זרעי ענבים משתלב מצוין בוויניגרטים, רטבים קרים, מוקפצים, אפייה ואפילו כתחליף עדין לשמנים אחרים במנות קינוח. הוא יכול להיות הבסיס לקרם, הליווי למרינדה או פשוט שמן בישול יומיומי שלא מתנגש עם שאר המרכיבים.
אם חשבתם שמדובר רק בטרנד של שפים, דעו שהוא כבר מזמן עושה דרכו גם למטבחים הביתיים – בעיקר אצל מי שמבין בשמנים, או פשוט בשלנים שמחפשים תוצאה חלקה ומאוזנת יותר.
לסיכום, בפעם הבאה שאתם בוחרים שמן לבישול, טיגון או אפייה – אולי תתנו צ’אנס לשמן זרעי ענבים שלא מתבלט על המדף, אבל עושה עבודה שקטה ונהדרת במטבח. תתפלאו לגלות שלפעמים דווקא הבחירות הניטרליות הן אלה שמובילות לתוצאה טעימה במיוחד.