Site icon תרבוש אתר תרבות ופנאי לציבור הדתי

20 שנה לרצח רבין: איך מתמודדים במערכת החינוך הדתית?

 

במערכת החינוך, כמו בכל הארץ, יציינו השבוע 20 שנה להירצחו של ראש הממשלה יצחק רבין בטקסי זיכרון, סדנאות בנושא סבלנות, שיח בני נוער ועוד. אך מה יעשו בבתי הספר הדתיים?

במערכת החינוך הדתית יום זה תמיד היה נושא לוויכוח, אך ניראה שגם לאחר 20 שנה לא תמו הוויכוחים, ובתי ספר דתיים רבים מאחדים אירועים על-מנת להימנע מאזכור והתמודדות עם המעשה המתועב, שנעשה ע"י בן המגזר.

מתי שמעתם לאחרונה על יום פטירת רחל אימנו? והאם רצח השר רחבעם זאבי, מזעזע ככל שיהיה, קשור בצורה זו או אחרת לרצח יצחק רבין? חוזר מנכ"ל שנשלח לאחרונה למנהלי בתי הספר תחת הכותרת: "20 שנה אחרי הרצח – זיכרון, אחריות, דמוקרטיה" המציין את הכותרת המרכזית לאירועי הזיכרון בשנת ה'תשע"ו, מחייב את בתי הספר, לעסוק ברצח, אך יש כאלו הבוחרים לקיים את החוזר בדרכים שלהם. כך לדוגמא באחד מבתי הספר בצפון השומרון, התאריך הוא אותו תאריך, אך היום הופך לשבוע, וקוראים לו "שבוע לזכרם של רחל אמנו, יצחק רבין ורחבעם זאבי", כך גם בבתי ספר בנתניה וחדרה וכנראה שעוד רבים ברחבי הארץ.

ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ז"ל (קרדיט: מרכז מורשת רבין)

רוב בוגרי מערכת החינוך הדתית עד לפני מספר שנים, לא יזכרו מתי רחל אימנו נפטרה, ובטח שלא קיימו טקס או פעולת בני עקיבא בנושא. מה מניע את מנהלי בתי הספר, או הרכזים החברתיים להתמודד עם הרצח באופן שונה מהמקובל?

א', מורה להיסטוריה באחד מבתי הספר שכך מנציחים את היום, מאוכזב מההתמודדות והפשרות שעושים "כך מעוותים את ההיסטוריה, במקום להתעסק בעובדות, שנרצח פה מנהיג העם היהודי, וכך יועבר מדור לדור האופן החמור בו שופטת ההיסטוריה מעשים כאלו, בוחרים להשוות את המעשה הנתעב עם פטירתה הטבעית של רחל אימנו" מציין א', "2577 שנים ציין העם היהודי את צום גדליה כרצח הפוליטי הראשון שנעשה בעם, עד שבא מרצח נוסף והחליט גם הוא ליטול את חייו של מנהיג העם היהודי באותה עת. למה מערכת החינוך הדתית לא עוסקת ברצח כפי שהיא מעודדת את תלמידיה לצום על גדליה בן אחיקם?".

החשש מהתעסקות ישירה ובלעדית נובע ככל הנראה מחוסר הסכמה עם דרכו הפוליטית-מדינית של ראש הממשלה המנוח, והחשש להצטייר כמי שמקדשים, כפי שעושים רבים במערכת החינוך הכללית, את השלום, ושואפים לחלק את ארץ ישראל.

יהודה שימחי, רכז חברתי בבית ספר גדול בשומרון, טוען שהתנהלות המורים הביאה אותם לשנות את התפיסה "מורה שהתנגד אידאולוגית לדרכו של רבין, והשתתף באותן הפגנות מחאה נגד הסכמי אוסלו, מתקשה להיות חלק מ'מורשת רבין', ולא מוכן לשוחח עם תלמידיו על אישיותו הנפלאה של המנוח. הדרך היחידה של ההנהלה לגרום לאותו מורה להעביר שיעור בנושא, היא שינוי הכותרת וביטול כל אזכור פוליטי-מדיני שהביא לרצח".

במקום להיות מודל לסובלנות ופלורליזם, מעודדת מערכת החינוך הדתית רק לדבר על סובלנות. בייחוד בשל העובדה שעברה תקופה משמעותית מאז הרצח, הלקח המרכזי צריך להיות שעל המחנכים ללמד את תלמידיהם על העמדות השונות ולייצר ביניהן דיאלוג, ולא להסתתר מאחורי דמויות לא רלוונטיות מההיסטוריה, גם שהן חשובות מאוד, כמו רחל אימנו.

ממשרד החינוך לא נמסרה תגובה.

Exit mobile version