הרבה נשים אחרי לידה חוות דיכאון, כאבי ראש, עודף משקל, בריחת שתן וטחורים. כל אלו תופעות נפוצות למדי, אך לא מדברים עליהן מספיק ולכן הגיע הזמן להסביר כיצד מתמודדים איתן
לידה היא השיא של תהליך ארוך, מרגש, דרמטי וכואב. שורה ארוכה של שינויים מנטאליים ופיזיולוגיים עוברים על גופן של נשים בהריון, אז אין פלא שחלק ניכר מהתופעות נשארות בסביבה גם אחרי הלידה.
הנה למשל 5 תופעות נפוצות שאולי לא מדברים עליהן מספיק:
- דיכאון
לפי סקר שנערך על ידי משרד הבריאות ופורסם ב-2016, כ-10% מהנשים ההרות ומהנשים לאחר לידה חוות דיכאון. ההתייחסות בהקשר הזה היא לא למצב רוח ירוד או חששות לגיטימיים ומוצדקים, אלא לתופעה שדורשת טיפול והפניה לגורמים מקצועיים.
הסימנים האופייניים לדיכאון אחרי לידה הם שינויים קיצוניים במצבי רוח, בכי פתאומי ללא סיבה, תחושה מתמשכת של אי-שקט, חוסר ריכוז, דאגנות יתר, התפרצויות זעם, כעסים וקשיי שינה גם כאשר התינוק ישן והעייפות מצטברת. אם תסמינים אלו מופיעים יחד ולא חולפים תוך 6-8 שבועות אחרי הלידה, כדאי לפנות לטיפול.
- כאבי ראש
כאבי ראש שכיחים אצל נשים שעוברות לידה עם אפידורל. הם מופיעים תוך 24 שעות מהלידה ויש עבורם טיפול מיוחד שניתן על ידי המרדים עוד לפני השחרור מחדר יולדות. במידה וכאבי הראש מופיעים מאוחר יותר, רצוי להתייעץ עם רופא המשפחה כדי לבדוק את הסיבה.
- עודף משקל
הרבה נשים חוות קושי להתמודד עם עודף המשקל שאחרי הלידה. למרות שהן מבינות שמדובר בתופעה טבעית ושלוקח זמן לחזור למשקל הגוף המקורי, החשש שלהן הוא מפני דיאטה שתפגע בהנקה. הפתרון לזה הוא לבצע פעילות גופנית ולשנות את התזונה בצורה שלא תפגע בהנקה, אלא להיפך: תייצר יותר חלב ותעניק לפעוט את כל החומרים החיוניים להתפתחותו.
- בריחת שתן
בריחת שתן היא ממילא תופעה שנפוצה יותר אצל נשים מאשר גברים, אך בעקבות הלידה היא עלולה להחמיר. הסיבה לכך היא שהלידה פוגעת לעיתים בשלפוחית השתן וגורם לשלפוחית רגישה גם אצל נשים שדאגו לעשות התעמלות גופנית בזמן ההריון ולחזק את שרירי האגן.
במקרים אלו מומלץ לגשת לשירותים מיד כאשר מרגישים התמלאות של השלפוחית, שכן כל צחוק או התעטשות עלולים לגרום בריחת שתן לא נעימה. כמו כן, כדאי לקחת בתיק תחתונים חד פעמיים ולמנוע את הפגיעה בשגרה בשבועות שאחרי הלידה.
- טחורים
במהלך ההריון נוצר לחץ על כלי דם באזור האגן. כתוצאה מכך מתנפחים כלי דם באזור פי הטבעת ויוצרים טחורים, מה שעלול לגרום מבוכה ותחושות בושה אצל חלק מהנשים. עם זאת, מדובר בתופעה שכיחה מאוד שניתן להקל עליה בעזרת אמבטיה פושרת, משחות חיצוניות והקפדה על שתייה מרובה ותזונה עשירה בסיבים שמסייעת למערכת העיכול.