ועדת הכספים דנה בהצעת חוק שנועדה להוסיף לפטור ממע"מ שחל על מי שמשכיר דירה או דירות למגורים גם עמותות ומלכ"רים. כיום החוק קובע את הפטור ומסייג שהוא יינתן בגין השכרת דירה למגורים לתקופה של עד 25 שנה לכל היותר ולא יינתן להשכרה לשם אירוח בבית מלון.
הצעת החוק באה לתקן לקונה או אפליה בחוק שקיימת בפועל בעקבות פסיקה של שופט בית המשפט המחוזי, דוד מינץ, שקבע כי עמותות ומלכ"רים כן יחויבו במע"מ וכי הפטור הקבוע בחוק בעניין הזה אינו חל עליהם. יוזמת החוק באה לסייע לעמותות ומלכ"רים ששוכרות דיור לחיילים בודדים, לקשישים סיעודיים, לפגועי נפש, לסטודנטים וכד'.
יוזם ההצעה, ח"כ יגאל גואטה (ש"ס) נימק הצעת החוק: "בגלל פרשנות של השופט דוד מינץ מהמחוזי, אדם שהשכיר דירה לגוף שהוא מלכ"ר למטרת מגורים ושאותו מלכ"ר משכין באותה דירה פגועי נפש, סטודנטים, חיילים, קשישים סיעודיים, תלמידי ישיבות וכד', לא חל עליו הפטור ממע"מ בהשכרת דירה למגורים. זאת בניגוד גמור לכוונת המחוקק שקבע כי הפטור לצורך השכרת דירה למגורים צריך להינתן. אך מכיוון שהייתה פסיקה, עתה מוצע לשנות את נוסח החוק, כך שייקבע במפורש שהפטור יכלול גם מלכ"רים ועמותות".
גואטה ציין, כי "בגלל מישהו שהשכיר דירה לישיבת הסדר ותבעו אותם לשלם מע"מ ובגלל השופט שאמר שלא ניתן לומר שהעמותה מתגוררת בבניין אלא שהיא השוכרת לדיירים, בגלל זה רוצים לחייב אותה ועמותות נוספות במע"מ. אנחנו חושבים שזו פרשנות שגויה ומעבר לזה יש עוד גופים ששוכרים דירות בעבור חיילים, פגועי נפש, נוער במצוקה, ישיבות. למשל, האגודה למען החייל ששוכרת דירה למען חייל, המדינה מחייבת אותה לשלם מע"מ. לעומת זאת, אדם שיש לו 20 דירות ומשכיר לאנשים פרטיים, על אף שזה כבר עסק לכל דבר, הוא פטור ממע"מ. אך עמותה השוכרת בשביל תלמידים במוסד, המדינה מחייבת במע"מ. היה משפט שעסק במקרה של חוסים פגועי נפש ששם חייבו את המשכיר במע"מ אך בסוף הייתה פשרה עם רשות המסים".
גואטה סיפר, שמבירור שקיים עם מנכ"ל השירות הלאומי, שר שלום ג'רבי, עלה כי "משכירים דירות בעבור בנות השירות הלאומי ומסתבר שחייבים בתשלום מע"מ, אך יש הבנה שלא משלמים, סוג של סיכום. הבנתי שיש סיכום של מע"מ ואני מברך על זה, אך יש לעשות את זה לכל הרוחב ולתקן את הפרשנות לחוק או לתקן את החקיקה. השופט מינץ קבע שאם הבחורים ששוכרים היו חותמים בעצמם על חוזה השכירות, העסקה הייתה פטורה ממע"מ, אלא שפעמים רבות אין זה מתאפשר בפועל".
מנהל תחום בכיר מע"מ ברשות המסים, שי דותן, הסביר את המצב הקיים היום בישראל בפטורים על המס: "פונים אלינו בלא מעט מקרים ואנחנו מאשרים פטור ממס. ככלל, אנחנו הולכים לפי הפסיקה. המלכ"ר הוא צינור שלוקח על עצמו סמכות משפטית, כי השוכר עצמו הוא חסר ישע ולא יכול לחתום בעצמו על החוזה. במקרים כאלה אנחנו מתירים. זה נותן פתרון בכל מיני מקרים. עם זאת, אנחנו חושבים שהצעת החוק הזו היא גורפת מדי ופוגעת בחוק מע"מ. הכול חייב במע"מ, אלא אם כן פונים לרשות המסים להחלטה מיסויית ספציפית. בניגוד למה ששמענו כאן, שירות לאומי כן חייב. אנחנו לא יודעים על הסכמה כזו עם שירות לאומי. אנחנו חושבים שעסקאות חייבים במס מע"מ, זו השיטה של המס בישראל".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר: "אנחנו המחוקקים סבורים אחרת. אנחנו רוצים לתקן את החוק, הנוסח אולי בעייתי, לא רוצים לפטור מפלגות". על-כן אמר לנציגי רשות המסים: "תשבו עם המציע (ח"כ גואטה (א"ק)) ועם הלשכה המשפטית של ועדת הכספים לגיבוש נוסח מוסכם. בכל מקרה, תצטרך להיות הכרעה. אנחנו מעוניינים לתקן את החוק. אני מבין את החשש של רשות המסים ורוצה שזה יהיה בהסכמה, אך חייבים להגיע לפתרון, שמחד לא פורץ את כל הגדרות ומצד שני, יאפשר את יישום החוק בהתאם לכוונת המחוקק".