יום הכיפורים הוא הזדמנות להתמקד בצד הרוחני שלנו, לעשות קצת חשבון נפש ולהימנע מהעיסוק החביב סביב האוכל למשך יממה אחת. אך אי אפשר להתעלם מהקושי הפיזי של המחסור באוכל ושתיה. אז מה כדאי לאכול לפני ואחרי?
רוב האנשים חושבים שהצום גורם לירידה במשקל, אך זו טעות מכיון משום שאמנם במשך הצום הגוף מאבד משקל כתוצאה מאיבוד נוזלים, אולם מיד לאחר הצום הגוף חוזר לאיזון הנוזלים שלו, ולכן הצום יקבל יותר משמעות באם ננצל אותו לחשבון נפש יותר מאשר לחשבון משקל גופינו.
במהלך הצום יתכן ונחוש חולשה, כאבי ראש, סחרחורת, כאבי בטן ועצבנות.להסתיע בהנחיות הללו!
כל 'המכורים לקפה 'להשתדל להוריד את הקפה או תה או קולה או שוקו בהדרגה למינימום עד לצום יום כיפור
ולכן כדי למנוע את כל התופעות הנל מומלץ
- לפני הצום יש לשתות המון מים גם באותו יום לפחות 2-3 ליטר של מים
- לא לאכול מזונות מתובלים מדי ושמנים מדי כמו מטוגנים
- אין להמליח את המזון
- יש לאכול לפני הצום פחממות כמו אורז פסטה תירס אטריות המספקים שובע לטוח ארוך הפחמימות נקשרות למים ושומרות אותם לשעת הצורך, בשילוב עם חלבונים כמו ביצה קשה או בשר או עוף לא מתובלים מדי מי שרוצה את האופציה החלבית יכול להסתפק בלחם עם גבינה וביצה קשה וטונה
כלומר,רצוי לשלב בארוחה המפסקת את כל אבות המזון – פחמימות בצורת פסטה, אורז, או לחם מלא, ביחד עם חלבונים בצורת בשר,עוף או דגים (לצמחוניים שבינינו ניתן להחליף זאת בקטניות או גבינות), ושומנים צמחיים כגון טחינה, אבוקדו ואגוזים. שילוב מרכיבי המזון גורם לשהייה ממושכת יותר של המזון במערכת העיכול ומאריך את תחושת השובע
- יש להיזהר ממלחים שיכולים לגרום לצמא רב. תבלינים צריכים להיות עדינים ולא חזקים מידי.
- כדי להתחיל לחוש שובע לוקח כ- 20 דקות מרגע תחילת הארוחה לכן לא רצוי להתחיל את הארוחה המפסקת סמוך מדי לצום, אלא לאכול בנחת ולקחת מספיק זמן כדי להספיק להנות מהמזון (כל עוד אפשר…) ולתת לתחושת השובע להגיע. מי שיאכל מהר מהר לפני הצום עלול להעמיס יתר על המידה ולחוש כבדות, לחץ בקיבה ועייפות בסיום הארוחה.
- .לא כדאי להרבות במזונות מתוקים, כמו שוקולד או ופלות המקנים אומנם תחושת שובע מהירה, אך כזו שמתפוגגת במהירות ותשאיר את הצם בתחושת רעב מוקדמת מהצפוי.
לאלו החוששים מריח רע מהפה – לאחר הארוחה המפסקת ולפני תחילת הצום ניתן לצחצח את הפה ואת הלשון בעיקר, וללעוס עלי פטרוזיליה או נענע. דבר זה ימנע ריח מהפה למספר שעות.
אחרי הצום
- בשבירת הצום מומלצת שתייה מרובה המחזירה את הנוזלים לגוף ואף היא מאפשרת התחלת פעילות של מערכת העיכול נוזלים חמים כמו תה או מים חמים. נוזלים אלו ירגיעו את מערכת העיכול שלכם ויסייעו לכם בעיכול המזון.
- אחרי הצום, היזהרו מלאכול יותר מדי . גופכם מגן עליכם מפני רעב על ידי האטת קצב שריפת המזון לאנרגיה, לכן הקלוריות שאתם צורכים מייד עם תום הצום יישארו איתכם הרבה יותר זמן מאשר במצב אחר. .
- ניתן לשבור את הצום עם משקה כמו תה עם כפית דבש ומעט פירות .הארוחה תהיה רק לאחר כמה זמן היא צריכה להיות מבושלת ועם מעט שומן וחלבון. מרק ירקות או אורז מבושל הם מאכלים טובים. היזהרו
- מירקות חיים כגון כרוב, ברוקולי, כרובית היכולים לגרום לגזים רבים.
ולפנכם מתכון משביע לאורך זמן עם דגש טבעוני!!
מתכון עדשים –להיט – טעים ,בריא ומשביע
חומרים:
1 כוס עדשים אדומות
2 כוסות מים
כוס דלורית חתוך לקוביות
2 גזרים קוביות
1 בצל חתוך לקוביות
מלח, כמון
אופן ההכנה:
מביאים לרתיחה את המים עם העדשים
,אוספים את הקצף מלמעלה וזורקים, מנמיכים את האש
מוסיפים את כל שאר החומרים ומבשלים 35 דקות על אש קטנה
מוסיפים תבלינים לקראת הסוף
עדשים הינם מקבוצת הקטניות שמהווים תחליף לחלבון או לפחמימה.
התבשיל מאוד משביע ועוזר לדיאטה